KU-Fizz – nästa steg i hållbarhetsresan
Nu är hög tid för både legotillverkare och produktägare att upptäcka möjligheterna med tekniken. Det konstaterar både Polymerinstitutet och Scania.
Mindre materialåtgång, lättare produkter, lägre låskraft och som grädde på moset – ett minskat koldioxidutsläpp. Gasinjektionsteknik är ingen ny fluga inom formsprutningsindustrin. KU-Fizz däremot har inneburit en ny era som plötsligt gör tekniken tillgänglig och användbar för många fler.
– När Volkswagen AG började utveckla KU-Fizz var det just för att skapa en enklare process och vi har följt deras utveckling mycket nära. Nu är KU-Fizz färdig att använda även om det fortfarande finns mycket kvar att utforska, konstaterar Lars Jerpdal, Technical Manager, Scania.
Vi möts på Polymerinstitutet i Värnamo där Lars Jerpdal tillbringat åtskilliga veckor det senaste året för att provköra kvävgastekniken KU-Fizz i några av Scanias formverktyg.
– Vi har tidigare kört tester i Tyskland men ville ha någon på hemmaplan som vi kan samverka med och här är samarbetet med Polymercentrum och Polymerinstitutet en jättebra utgångspunkt, säger Lars Jerpdal.
Just idag finns flera underleverantörer på plats för att lyssna till möjligheterna med KU-Fizz och se provkörning på plats.
– Att vi på Scania kan tekniken är en sak, men vi behöver nå ut med det här till våra underleverantörer, konstaterar Lars.
KU-Fizz har bland annat testats i Scanias truckdörrar. ”Vi vill nå ut med den här tekniken till våra underleverantörer”, säger Lars Jerpdal, här på besök hos Polymerinstitutet i Värnamo där man testkört tekniken i flera av Scanias formverktyg.
Joakim Wiedesheim, vd Polymerinstitutet, betonar vikten av att nå ut med teknikens möjlighet till formsprutande företag – men också till produktägande företag. Via Polymerinstitutet kan underleverantörer inom formsprutning köpa själva KU-Fizz-anläggningen liksom tillhörande utbildning och igångsättning. Men för en underleverantör ska våga satsa måste man i regel veta att det finns en affär i bakgrunden som gör att du hämtar hem investeringen.
– Jag upplever att det finns ett stort intresse för KU-Fizz bland formsprutare generellt, men som legotillverkare måste du få hjälp att skapa den här affären. Produktägaren måste tala om att det är det här som gäller nu, för att motivera investeringen, säger Joakim.
Joakim Wiedesheim, vd Polymerinstitutet
Weland Plastic i Smålandsstenar är först ut i Sverige att satsa på KU-Fizz och driftsättning pågår just nu. Ett modigt steg, menar Lars Jerpdal:
– De har tillsammans med några till varit ”first movers”, villiga att ta den här investeringen och utbilda sin personal. Det är vi väldigt glada för.
Och visst krävs en investering, både för att köpa själva KU-Fizz-enheten och för att göra den anpassning som krävs av formsprutningsmaskinen inför anslutning. Men det är en investering som gör skillnad. Samtidigt som du formsprutar en lättare och billigare detalj med mindre miljöpåverkan ger KU-Fizz uppenbara processfördelar.
– Du sänker viskositeten och behöver inget eftertryck vilket gör att cykeltiden också minskar. Våra tester har visat att vi kan spara mellan 10–15 procent i produktvikt och minst 10 procent i cykeltid. Det är få innovationer som låter dig spara både vikt och kostnad samtidigt som du förbättrar processen, säger Lars Jerpdal.
Gabriella Mellergårdh
Fakta: KU-Fizz
I takt med elektrifieringen inom fordonsindustrin blir fordonen allt tyngre och man måste hitta nya vägar till viktbesparing. Här är KU-Fizz (Kunstoffe-Fizzy) ett steg i rätt riktning för att nå de högt satta klimatmålen för fordonsindustrin. KU-Fizz som metod är framtagen av Jörg Hain på Volkswagen AG.
Tidigare tekniker, som den mikrocellulära formsprutningsmetoden Mu-Cell, har varit en komplicerad process där man med upp emot 200 bars tryck på kvävgasen skapar gasbubblor i den formsprutade komponenten för en lättviktsstruktur. KU-Fizz använder ett väsentligt lägre tryck, ca 25 bar, för att skapa mikroskopiska bubblor.
KU-Fizz är också betydligt mer kostnadseffektiv teknik att komma i gång med jämfört med Mu-Cell eftersom utrustningen har lägre kostnad samt att den enklare går att implementera på befintliga formsprutor.
Polymerinstitutet i Värnamo erbjuder möjlighet till provkörning av detaljer i deras KU-Fizz anläggning samt stöd och utbildning för den som önskar investera i tekniken.